Dorpskernversterking: eerst goed nadenken voor we beginnen !
Eind juni stelde het studiebureau Blauwdruk zijn inzichten over de dorpskernversterking voor aan de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening.
Regelmatig hoorde je “verappartementisering” vallen. In het kort: “Er komen te veel appartementen en het dorp wordt onherkenbaar”. Akkoord, er zijn meer appartementen en ons dorp gelijk nog weinig op het Herenthout van 1950. Bewoners en de overheid stellen immers inzake comfort en milieuvriendelijkheid heel andere eisen aan woningen.
Wil Herenthout zijn dorpskarakter behouden dan moet de gemeente eerst blijven bestaan. Daarvoor is een evenwicht nodig: voldoende inkomsten om de gemeentelijke werking in stand te houden. Zonder evenwicht zal Herenthout fusioneren en hoeven we niet meer te praten over ons dorpskarakter.
Jonge koppels huren vaak een appartement voor ze aan de bouw of koop van een huis beginnen. Senioren ruilen dikwijls hun huis voor een kleiner appartement. Appartementen zijn een noodzaak willen we jonge koppels aantrekken en senioren de nodige zorg geven.
Appartementsbewoners gebruiken de openbare ruimte meer dan anderen voor spel en recreatie. Sommigen hebben geen private parkeergelegenheid en zorgen voor parkeeroverlast. In november besliste de bestuursmeerderheid en S.A.M.E.N. een belasting op de bouw van appartementen die moet zorgen voor extra groen en recreatie in het dorpscentrum. Ook werd de lage afkoopprijs voor een parkeerplaats fors verhoogd. Wie een meergezinswoning bouwt zonder garage(s) betaalt minstens 25.000 euro voor een ontbrekende parkeergelegenheid. Appartementen zonder parkeergelegenheid zullen er niet meer komen.
Een bouwstop voor appartement zoals sommigen voorstaan is geen oplossing, maar doet ons dorp op termijn de das om. Zorgen dat toekomstige projecten meer groen en recreatie voorzien lijkt ons effectiever. De gemeente moet een inspanning leveren om onze kern groener en leefbaar te houden. Jonge gezinnen die zich goed voelen in ons dorp zijn van levensbelang voor Herenthout.
Blauwdruk lijkt ook voorstander van bijkomende bouwregels in de dorpskern. Oude gebouwen hebben meestal een hoge gelijkvloerse gevel en verticale lange ramen en deuren. Moderne woningen hebben meestal een lagere gevel en vaak brede ramen. Volgens het studiebureau zouden nieuwbouw en verbouwingen zich moeten aanpassen aan waardevol erfgoed in de buurt. Zo zou de gevel van een appartementsgebouw moeten opgedeeld worden in meerdere smalle gevels. Individuele woningen zullen de “verticale stijl” moeten gebruiken in de buurt van een oudere (waardevolle) gevel.
Wie even rondkijkt in de dorpskern zal toegeven dat eenvormigheid in het straatbeeld een onbegonnen zaak is. Precies de mix van oud en nieuw en allerlei stijlen vormt het typische van ons straatbeeld. Bouwregels opleggen die tot niets leiden is een stap te ver. Laat wie wil bouwen nog een beetje vrijheid. De bestaande regels zijn al streng genoeg. Ieder zijn ding is typisch Herenthout.
S.A.M.E.N. meent dat versterking van onze dorpskern inderdaad nodig is. Maar over hoe, moet toch nog gepraat worden.