Herenthoutse cultuur en ons patrimonium als hefboom
Neteland, de samenwerking tussen Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) plaatste in juni een onderdeel Toerisme op zijn website. Een overzicht van wat de regio te bieden heeft: bezienswaardigheden, eetgelegenheden, logeermogelijkheden, thematische routes … Een schat voor wie in de buurt vakantie wil nemen of een dagje genieten. Wanneer je de bezienswaardigheden van Herenthout overloopt, rijst onmiddellijk de vraag waarom deze rijkdom niet beter wordt benut. Eerder wees S.A.M.E.N. al op de rol die het toerisme kan spelen in de lokale economie. Meer dan subsidies en premies zou onze lokale cultuur een hefboom kunnen zijn voor Horeca en handel.
Een voorbeeld? Wat weten we over Kasterlee centrum? Een windmolen, een watermolen op de Kleine Nete, het Masereelcentrum, de Hoge Mauw (Kempense heuvelrug) en pompoenen. Niks bijzonders en toch is Kasterlee een toeristisch centrum met hotels, campings, restaurants, speeltuinen, speelbos en winkels die door toeristen bezocht worden. Kasterlee pakt uit met zijn troeven en heeft succes.
Herenthout heeft meer troeven. Ieder van ons kent het lijstje: het kasteel van Herlaer, de watermolen, het kasteeldomein, de Nete en ’t Schipke met aansluitend Kruiskesberg, de Merodese bossen, het Prinsenhof, het gemeentehuis, de kerktoren, Torekensschool, de kapel op de Uilenberg, het houtambachtenmuseum De Wimpe. Naast dat gekende patrimonium zijn er nog verborgen schatten. De stoet heeft het archief van een uniek dorpscarnaval en zijn stoetmagazijn. De heemkring heeft een massa ambachtelijke werktuigen en gebruiksvoorwerpen waarvan de meeste jongeren zelfs het bestaan niet kennen. Allemaal troeven die we onvoldoende uitspelen.
Vooreerst zouden we kunnen tonen waar onze bezienswaardigheden zijn. Een parkeerplaats zal je nu in Herenthout wel vinden, maar hoe vind je bijvoorbeeld de weg naar de watermolen? Duidelijke wegwijzers kos-ten geen fortuin.
Het patrimonium moet onderhouden worden. De o.a. kapel op de Uilenberg en de vloer van het gerestau-reerde Torekensschool zijn dringend aan een opfrisbeurt toe. Ook moet de weg naar de bezienswaardigheden comfortabel zijn. De Netedijk achter Kruiskesberg zou door het Vlaamse gewest tot een echt wandel- en fiets-pad kunnen herschapen worden.
Waarom geen overeenkomst maken met stoet en heemkring en hun patrimonium gebruiken voor de uitbouw van twee moderne, educatieve en interactieve musea? Willen we niet dat deze materialen verdwijnen of gewoon wegrotten, dan zou de gemeente ze best benutten en onderhouden.
De aankoop van de site Serneels schept mogelijkheden voor een nieuw natuurgebied. Waarom niet trachten het perceel met het bezinkingsbekken van Pidpa (voor de brug over de Wimp langs de Itegemse steenweg), het landbouw- en natuurgebied achteraan Serneels en de vele gronden naast en achter het VOC (van Natuurpunt ) uitbouwen tot een natuur- en wandelgebied? Indien gemeente, Pidpa en Natuurpunt samenwerken kan een prachtige wandeling tussen het houtambachtenmuseum, het vogelopvangcentrum en het kasteeldomein gerealiseerd worden. Met een kleine investering kan een nieuwe aantrekkingspool voor toeristen en natuurliefhebbers toegevoegd worden aan het Herenthoutse aanbod. Het schepencollege heeft reeds opdracht gegeven aan een studiebureau om de groene zone rond de site Serneels uit te bouwen. Het zou aangewezen zijn om in dat kader gesprekken met Pidpa, Natuurpunt en het VOC op te starten.
Een nieuwe troef; een wandel- en natuurgebied
Blauw: landbouw- en natuurgbied achter de gebouwen op site Serneels\
Roze: bezinkingsbekken van Pidpa langs Itegemsvogelopvangcentrume steen weg
Bruin: vogelopvangcentrum
Grijs: gronden van natuurpunt
Onderaan de kaart is de Itegemse steenweg
Links bovenaan nog een streepje van de Puntdreef ( verbinding kasteelvijver - Pauwelstraat)
Herenthout is rijker aan natuur, cultuur en traditie dan we ons realiseren. Hoog tijd om die troeven op tafel te leggen voor we vergeten dat we ze in handen hebben.