Toegankelijke bushalte
Het openbaar vervoer is voor senioren een ideaal en goedkoop middel om mobiel te blijven. Wie nog fit is kan met de bus naar Lier of Herentals en dan met de trein heel het land door. Shoppen, op uitstap, een frisse neus halen aan zee, het kan allemaal.
In Herenthout begint je uitstap in elk geval met de lijnbus. Voor blinden of slechtzienden, wie minder goed te been is, rolstoelgebruikers, moeders met een kinderwagen of een trolley is dit soms geen pretje. Moderne bussen hebben een lage laadvloer, maar voor deze gebruikers is opstappen nog vaak een probleem. Het alternatief is dan: ik blijf maar thuis.
Een bushalte met een verhoogd perron is dan de oplossing. Bushaltes in Vlaanderen worden (her)aangelegd door de wegbeheerder (het Gewest of de steden en gemeenten). Het toegankelijk maken van een halte is bijgevolg ook de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder: in Herenthout de gemeente. Uiteraard werkt ze daarbij best samen met De Lijn
.Een halte is toegankelijk als:
- het perron verhoogd is; (meestal 18cm);
- de doorgang op het perron voldoende breed en obstakelvrij is;
- het oppervlak van het perron voldoende effen, aaneengesloten en slipvrij is;
- het perron drempelvrij bereikbaar is;
- het perron voorzien is van een geleidelijn en opstapvlak in rubbertegels.
Twee (een in elke richting) toegankelijke haltes voorzien in het dorpscentrum kan geen fortuin kosten en zou voor velen een flinke hulp zijn. S.A.M.E.N. heeft het schepencollege tijdens de gemeenteraad van 5 oktober gevraagd om dergelijke aanleg te onderzoeken. De meerderheid van de raadsleden ging alvast met het voorstel akkoord. We beseffen dat de realisatie niet voor morgen is en dat er veel voorbereiding nodig is. Maar de aanhouder wint: we blijven aan dit voorstel herinneren!