LIEGEN EN BEDRIEGEN
Eind april 2023 viel een publicatie van GBL in de brievenbussen. De Gemeentebelangen willen bewijzen dat ze zonder burgemeester en schepenen hun stempel op het bestuur drukken. Helaas met halve waarheden en hele leugens. Op een na stapten de GBL-bestuurders uit het verleden op. Hun opvolgers hebben blijkbaar de methodes van hun leider, ex-burgemeester Gabriels, overgenomen: roddelen, liegen en bedriegen om stemmen te winnen.
Bij de vorige verkiezing hebben de kiezers al aangegeven dat ze de GBL-streken beu zijn. Maar het jongste drukwerk was zo flagrant dat we willen reageren.
Site Serneels
In hun blad beweert Gemeentebelangen dat zij aan de oorsprong liggen van het project Serneels . De feiten vertellen een ander verhaal.
In 2013 kocht de meerderheid (GBL-CD&V) de site Serneels. Technische dienst, brandweer en karnaval moesten er een plek krijgen. Even later verkondigde burgemeester Gabriels dat er geen brandweerkazerne kwam wegens te dicht bij Heist op de Berg.
Enkele maanden in de nieuwe bestuursperiode (2019, Eenheid-CD&V) was er wel een akkoord met de brandweerzone over een kazerne op Serneels. Beter, het Rode Kruis kreeg ook een stek en door het samengebruik van voorzieningen wordt bespaard op de bouw voor de technische dienst. Blijkbaar was op de zoneraad een Herenthoutse kazerne nooit besproken. Had Gabriels gedroomd?
GBL vermeldt niet dat hun huidige partijleider Roger Gabriels in de koopakte van Serneels liet opnemen dat de gemeente de sanering van mogelijke vervuiling zou betalen. Gabriels gaf op kosten van de gemeente een fors cadeau aan de verkoper. Een zuinige, gedeeltelijke opkuis kostte de gemeente 92.356 euro. Een volledige sanering was geraamd op 800.000 euro.
In een heel bedenkelijke aankoop, onder GBL -bestuur, werd de gemeente inderdaad eigenaar van het terrein Serneels. Maar door onkunde heeft GBL het project Serneels enkel vertraagd en veel duurder gemaakt. Dat de huidige GBL-fractie dat als positief aanhaalt, zegt veel over de nieuwe ploeg.
Sportcomplex “t Kapelleke
In zijn publicatie zegt Gemeentebelangen dat het contract van de concessiehouders niet verlengd werd omdat de gemeente de voorwaarden wilde aanpassen. Behandelde het bestuur de uitbaters onrechtvaardig? Hier de feiten.
In de vorige bestuursperiode (GBL-CD&V) sloten Peggie en Peter een concessieovereenkomst met de gemeente. Dat contract stelde dat de overeenkomst 9 jaar zou duren. Het huidige bestuur kon enkel vaststellen dat het contract eindigde en een nieuw contract afsluiten. Wettelijk kan dat enkel na een openbare aanbesteding waaraan iedereen kan deelnemen. Het contract werd ook herzien. Het verbruik van energie is niet meer in de concessieprijs begrepen. Ook wint niet noodzakelijk het hoogste bod de aanbesteding. Op basis van een vragenlijst met punten kan rekening gehouden worden met o.a. bekwaamheid, ervaring, band met Herenthout en de zaak. S.A.M.E.N. steunt die aanpassingen omdat ze een zuinige en kwaliteitsvolle uitbating bevorderen.
We spraken kort met Peggie. Van kwaad bloed tussen bestuur en koppel is geen sprake. Wel hadden ze vroeger willen horen wat de gevolgen waren van het einde van hun overeenkomst. We begrijpen dat niet iedereen weet dat een gemeentelijk contract meestal moet aanbesteed worden. In de toekomst moet die communicatie verbeteren.
Omdat een eerste oproep geen resultaat opleverde, moest de aanbesteding herdaan worden. . Peggy en Peter waren, in overleg met het bestuur, bereid om langer op post te blijven zodat verenigingen en sporters niet voor de deur stonden. Bedankt Peggie en Peter! S.A.M.E.N. wenst jullie veel succes in alles wat jullie verder ondernemen.
Kindvriendelijke gemeente
Het label Kindvriendelijke Gemeenten en Steden wordt tweejaarlijks uitgereikt aan gemeenten die aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. Die ambitie moeten ze vertalen in een groot draagvlak en een strategische verankering.
Eenvoudig gezegd: De gemeente moet een plan hebben om kindvriendelijkheid na te streven. Ze moet er voor zorgen dat de belangen van het kind op steeds meer terreinen en blijvend nagestreefd worden.
Onlangs behaalde Herenthout opnieuw het label. GBL is in zijn publicatie verontwaardigd omdat het gemeentebestuur niet vermeldde dat de gemeente onder het vorige bestuur reeds het label verkreeg. Het huidige bestuur zou maar uitpakken met een vernieuwing.
GBL heeft het blijkbaar niet begrepen. Nochtans werd op de gemeenteraad alles uitgelegd. In 2016 kreeg Herenthout het label Kind Vriendelijke Gemeente. Twee jaar later ontving de nieuwe bestuursploeg echter het bericht dat het label niet zou vernieuwd worden. Herenthout had twee jaar gepocht met zijn label maar amper iets gedaan om kindvriendelijkheid in het gemeentebeleid te verweven.
In 2019 werd met een ploeg ambtenaren hard gewerkt aan een aanpak waarbij alle gemeentelijke diensten en het bestuur betrokken werden. Een plan om in Herenthout blijvend en steeds meer het belang van kinderen na te streven. Dat plan kreeg in 2022 de goedkeuring van de externe jury . Herenthout kon zich terecht terug een kindvriendelijke gemeente noemen.
Van hernieuwen is geen sprake. Integendeel, in 2016 werd het label verworven op basis van enkele projecten en de belofte om Herenthout structureel kindvriendelijk te maken. Van die belofte kwam niets terecht. GBL lijkt niet te beseffen dat het met zijn kritiek het intense werk van een hele ploeg medewerkers minimaliseert. Tevens demonstreren ze hoe oppervlakkig hun beleid was in het verleden: met plannen zwaaien maar weinig doen.
Een tip voor wie twijfelt aan onze woorden: ga naar www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be en klik in het menu op “steden en gemeenten met een label”. Klik op de foto onder Herenthout en je vindt alle informatie over ons label
Onze wegen worden steeds slechter!
Onder deze “alarmkreet” vind je in de publicatie van GBL 6 foto’s van wegdelen in Herenthoutse straten die er slecht aan toe zijn. Dat momenteel een aanbesteding voor het herstel van deze wegen wordt afgerond vertellen ze niet. Een studiebureau maakte de lastenboeken voor de aanbesteding en controleert nu de biedingen. Dat een studiebureau die opdracht uitvoert lijkt GBL niet te bevallen. Nochtans worden al tientallen jaren die opdrachten uitbesteed.
Deze zomer en in het najaar kunnen we dus een serie onderhoudswerken verwachten. De huidige meerderheid besloot slechts tweemaal in een bestuursperiode herstellingen uit te voeren en ons niet elk jaar met omleidingen en opstoppingen te confronteren. Door een groter aantal werken aan te besteden in twee herstelmomenten hoopt het bestuur de kosten te drukken.
Natuurlijk verslijten onze wegen. Waar gevaar dreigt wordt onmiddellijk, tijdelijk hersteld door de eigen diensten. Gewone slijtage wordt grondig hersteld om de drie jaar. Vroeger werd jaarlijks hersteld, maar kwam elk type weg (beton of asfalt) maar om de twee jaar aan de beurt. Nu worden driejaarlijks alle wegtypes aangepakt en wordt telkens driemaal meer werk aanbesteed. Minder aanbestedingskosten, minder transport, betere en besparende coördinatie van werven en signalisatie. Een doordachte aanpak.
Natuurlijk is ons wegennet niet perfect, maar in vergelijking met vroeger kunnen we niet klagen. Corona heeft voor vertraging gezorgd, maar eigenlijk is dat een zegen. De omleidingen door langdurige werken in Bouwel en Heist op de Berg hebben hun sporen achtergelaten op de grote wegen door ons dorp. Nu kan in betere omstandigheden hersteld worden.
Al jaren wees S.A.M.E.N. op de onbereikbaarheid voor veiligheidsdiensten van de Beukenlaan. De parkeerruimtes bij de bejaardenwoningen in de Dennenstraat leken soms vijvers en de wandelpaden in het Sandelijnhof waren onbegaanbaar. We vestigden de aandacht van de nieuwe bestuursploeg op die toestanden. De Beukenlaan is nu verhard, de bejaardenwoningen hebben verharde parkings en de paden in Sandelijnhof zijn vernieuwd. Met dit bestuur valt te praten.
De kritiek van GBL is niet ernstig. Vroeger was alles beter? Elk redelijk denkend mens ziet dat dat niet klopt.
Wie zoekt die vindt de burgemeester of toch niet?
GBL begint deze rubriek in zijn blad in vette letters. “GBL-burgemeesters Gabriels en Heremans waren burgervaders tussen de Herenthoutenaren! Steeds aanspreekbaar voor iedereen!”
Zijn ze vergeten dat Gabriels het schip verliet voor het einde van zijn mandaat? Hij was het geklaag beu en wilde zijn pensioen als burgemeester en schepen incasseren. Dat de gemeente voor zijn pensioen, de wedde van een schepen en een nieuwe burgemeester moest opdraaien was bijzaak. Heremans was de ”burgervader” die zich als vader teveel bemoeide met het bouwdossier van een zoon. Na de vaststelling dat hij ethische regels overtrad, stapte hij op als raadslid.
De heren waren inderdaad aanspreekbaar. Ze hadden spreekuren waarop burgers terecht konden als ze wat wilden geregeld krijgen. Een manier van werken die we nu als stemmen ronselen, vriendjespolitiek of machtsmisbruik bestempelen. Gelukkig is die oude politiek verdwenen.
Veel aanvragen, formulieren en diensten of toelatingen kan je gewoon via het internet aanvragen en bekomen. Ben je niet vertrouwd met een computer dan stap je gewoon naar het gemeentehuis en vraag een medewerker om hulp.
Wil je iets bekomen van de gemeente dan stap je in de eerste plaats naar de diensten. Die zullen je zoveel mogelijk helpen. Uiteraard kunnen ze niets onwettigs doen. Maar ze zullen je wel op een correcte manier helpen.
Moet je absoluut de burgemeester of een schepen spreken over iets dat je blijft dwars zitten? Maak dan een afspraak met het secretariaat en de burgemeester of schepen maakt tijd voor je . Voor belangrijke projecten nodigen ze zelf de betrokken bewoners uit voor overleg. Ieders mening telt.
Gemeenteraadsleden, schepenen en de burgemeester hebben de taak om te besturen. Niet om cadeaus uit te delen of bewoners naar de mond praten op cafe. Zij moeten de diensten optimaal doen werken en zorgen dat het belastinggeld zo nuttig mogelijk wordt besteed. GBL heeft blijkbaar niet begrepen dat de voorbeelden waarmee ze uitpakken haaks staan op modern en open gemeentebeleid.
GBL weet dat de huidige burgemeester en schepenen hard werken. Wekelijks lezen ze de verslagen van het schepencollege en elke gemeenteraad wordt hen uitvoerig verteld waaraan het college werkt. De zaken anders voorstellen is bedrieglijk. Twijfel je aan ons woord, beluister dan zelf een aantal verslagen van de gemeenteraad op de website van de gemeente.
Adviesraad of lastige raad?
GBL stelt blijkbaar vast dat sommige adviesraden weinig of bijna nooit doorgaan. Volgens hen praat de meerderheid over burgerparticipatie maar houdt zich niet aan de wettelijke bepalingen. Willen ze zo tegenwind vermijden ? Of is het omdat sommige leden het huidige bestuur in vraag stellen?
Beschuldigingen zonder enig bewijs. Regelmatig brengen onze vertegenwoordigers in de raden verslag uit in het bestuur van S.A.M.E.N. . In 10 van de 15 adviesraden hebben we vertegenwoordigers. Van een 11de raad krijgen we telkens het verslag toegezonden. Ons is niets bijzonder opgevallen. De adviesraden moeten nu trouwens het verslag van elke vergadering overmaken aan het schepencollege. Het uitvoerend bestuur wil weten wat er in de raden leeft.
Gebrek aan burgerparticipatie? Op welke planeet leven de GBL-raadsleden? Voor elk belangrijk infrastructuurwerk worden de omwonenden of de betrokken verenigingen samengeroepen om hun mening te geven. ( Dekbunders, Serneels, de Lux). Bij de opmaak van verkeersreglementen en wijzigingen in het verkeer worden meestal proefperiodes ingelast. Pas na een grondige evaluatie worden de regelingen permanent. (zone 30, enkel-richting-straten, parkeren). Het dienstbetoon van de gemeente wordt onderzocht en bijgestuurd met de hulp van een studiedienst. Zij organiseren samenkomsten waarop burgers voorstellen kunnen doen en pijnpunten in het beleid kunnen bloot leggen.
De openheid van het huidige bestuur is verfrissend. Eerlijke en opbouwende kritiek wordt verwelkomd. S.A.M.E.N. heeft regelmatig voorstellen waarmee rekening wordt gehouden. De opmerkingen van GBL over participatie zijn verzinsels waarvoor geen enkel bewijs wordt geleverd. Soms wordt de negatieve houding zelfs lachwekkend.
Een anekdote. De meerderheid legt een voorstel ter stemming in de gemeenteraad. De fractieleidster van GBL leest van een papiertje hun bezwaren voor. Na een korte bespreking besluit de meerderheid om het punt in te trekken en later opnieuw voor te leggen. Een maand later staat hetzelfde punt weer aan de agenda en GBL kondigt aan weer tegen te stemmen. “Waarom”, vraagt de voorzitter. En de fractieleidster leest opnieuw haar briefje voor. “ Hebben jullie niet opgemerkt dat het voorstel gewijzigd is zoals GBL in de vorige zitting vroeg?”, vraagt de voorzitter. GBL reageert niet en stemt tegen het voorstel
De enige oppositie?
GBL schrijft dat ze de enige oppositie zijn. Zij menen dat S.A.M.E.N. alleen de huidige meerderheid goedpraat. Schepen Helsen (CD&V -mobiliteit) zouden we als enige bekritiseren.
Wie de gemeenteraden beluistert op Herenthout.be zal merken dat GBL selectief luistert. Natuurlijk keuren we vele beslissingen van de meerderheid goed; gewoon omdat ze goed zijn voor Herenthout. Dat deden we in vorige bestuursperiodes trouwens ook.
Met sommige meerderheidsvoorstellen gingen we in principe akkoord, maar vroegen om een aanpassing. Zo aanvaardden we een kleine belasting op zelfstandige economische activiteit (meestal 50 euro) in de plaats van een zware belasting op terrassen. Volgens ons was echter niet duidelijk wat en wie precies belast werd. We verdedigden ons inzicht en het besluit werd aangepast en door ons goedgekeurd. Anderzijds vroegen we de belasting op meergezinswoningen aan te passen. De meerderheid verduidelijkte dat we zo het gelijkheidsbeginsel zouden schenden. Een correct argument en we trokken onze vraag in.
Over ruimtelijke ordening (S. Vrins – Eenheid) en de poorten van de zone30 en de veiligheid aan de scholen (M.Helsen – CD&V) zitten we niet op de zelfde lijn met de meerderheid.
Bij de bespreking van het Plan voor de dorpskernversterking bezorgden we een uitgebreide nota aan alle raadsleden waarin we de tekst beoordeelden. We gingen niet akkoord met een aantal uitgangspunten en conclusies. We vonden wel dat het document willekeur in de ruimtelijke ordening zal voorkomen. Uiteindelijk werd besloten om de nieuwe regels flexibel toe te passen en elk dossier op zijn waarde te beoordelen. Tot nog toe werkt dat.
Over de bloembakken voor de zone30 waren we, samen met bijna het hele dorp, niet te spreken. In de gemeenteraad van april hebben we nog eens verduidelijkt dat we wel een poorteffect aan begin en einde van de zone willen. Geen fysieke hindernis, maar een ingreep die autobestuurders doet aanvoelen dat ze 30km/u moeten respecteren. We zeggen neen tegen bloembakken, maar hebben al meerdere alternatieven voorgesteld. We hebben de indruk dat men binnen de meerderheid ook zoekt naar een alternatief.
Het eenrichtingsverkeer in de Schoetersstraat werd omgekeerd. Een jaren lange vraag van S.A.M.E.N.. Na onze vraag om meer veiligheid in de Maasweg kwamen dan de proefprojecten met schoolstraten. Toen schepen Helsen voor de start van het schooljaar een aantal schoolstraten permanent verklaarde, reageerden we heftig. Lokale verkeersreglementen zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad en de schepen volgde de regels niet. Ondertussen is al veel gepraat en een meerderheid lijkt overtuigd dat de schoolstraten de veiligheid moeten verhogen en als ze er komen zonder onderscheid bij alle scholen moeten komen.
In de vorige bestuursperiode was praten met de meerderheid onmogelijk. Wilden we wit bekomen dan moesten we om zwart vragen en kregen we wit. Nu wordt gepraat en komen we tot degelijke oplossingen voor Herenthout. We praten niets goed. We controleren de meerderheid zoals vroeger. Maar verzinsels verspreiden, liegen en bedriegen om tegenstrevers te treffen bekampen we. Ook de oppositie moet eerlijk zijn. Wij vertellen de zaken zoals ze zijn. We geven zelfs aan hoe je ons kan controleren. Eerlijk duurt het langst en S.A.M.E.N -werken werkt
Besluit
We bespraken beweringen van GBL in een publicatie in april 2023. Het drukwerk bevatte korte stukjes over de gemeentepolitiek. Twee deeltjes krijgen een positieve, groene duim. In respectievelijk 2 en 4 zinnen eisten ze daarin het ouderschap op van een nieuwe brandweerkazerne en van de nieuwbouw en renovatie van de gemeenteschool. In 8 andere schrijfseltjes kraakten ze het werk van de gemeentelijke bestuursploeg af. S.A.M.E.N. werd in de inleiding goedpraterij van de huidige bestuursploeg verweten.
Natuurlijk mag iedereen een mening hebben over het bestuur van de gemeente. Van gemeenteraadsleden wordt echter verwacht dat ze de bewoners correct inlichten. Flagrante leugens voorschotelen en in enkele zinnen iets verkondigen zonder echte feiten aan te is halen is bedrog. De meeste lezers zullen wel begrepen hebben dat deze commentaren de grenzen van het fatsoen overschreden. Maar toch konden we het niet laten om jullie het ware verhaal voor te schotelen, met controleerbare gegevens incluis.
Onze actie werd door veel burgers gesmaakt. Enkelen reageerden zelfs over concrete situaties die beter kunnen. We hebben hen zo juist mogelijk geantwoord. Bij sommige GBL-aanhangers schoot ons initiatief echter in het verkeerde keelgat. Een bijzondere onderscheiding verdient de reactie van een verwant van een GBL gemeenteraadslid, die naar eigen zeggen niet “politiek gericht” is. Hier zijn tekst op facebook.
Kan er aub iemand aan uw voeten trekken want verder kan je niet in iemand zijn gat kruipen, jij komt nog buiten in herenthout (wel alleen want vrienden heb je blijkbaar niet), als je zelf niet beter kan dan liegen kan je beter zwijgen als ze u echt graag hadden bij eenheid toonde ze wel respect ipv met u te lachen maar zolang jij dit doet kan de rest doen wat ze willen zonder gestoord te worden. Echt goe bezig stoker, je zal altijd een nul blijven. Grts van een niet politiek gericht persoon Nico
Hopelijk begrijpen meer en meer Herenthoutenaren dat niet iedereen fatsoenlijk is en de waarheid respecteert. Hoor of lees je een spectaculair verhaal over iets of iemand, controleer dan eerst of het klopt voor je het verder vertelt. Zo blijft Herenthout fatsoenlijk.